ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ– ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ– ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ

Πλησιάζει πλέον ο χρόνος για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με τις αιτήσεις για τα voucher να ανοίγουν - το επόμενο χρονικό διάστημα.
 

Ύψος επιδότησης


Το πρόγραμμα αναμένεται να επιδοτήσει περίπου 150.000 νοικοκυριά και πρόκειται για τον πρώτο κύκλο χορήγησης ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η δράση θα είναι ύψους 100 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021. Θα επιδοτεί μέχρι και 60% το κόστος απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα.
Προϋπόθεση θα είναι η ανακύκλωση του ηλεκτρικού, κάτι το οποίο θα αναλάβει να κάνει με την αποψίλωση του από την κατοικία ο πωλητής, το κατάστημα δηλαδή από όπου ο συμμετέχων στο πρόγραμμα θα αγοράσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
 

Οι τύποι των ηλιακών


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημα τους «Solar Keymark». Πρόκειται για πιστοποιητικό που παρέχεται στους κατασκευαστές από επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα. Μάλιστα την πιστοποίηση αυτή στηρίζει η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων.
 

Voucher (κουπόνι)


Η επιδότηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι κλιμακωτή με βάση το εισόδημα. Αυτή θα δίνεται με voucher, κουπόνι. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα λειτουργήσει στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».Στη διεύθυνση «allazothermosifona.gov.gr» τα νοικοκυριά, που θέλουν να αλλάξουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα και να στείλουν τον παλιό σε ανακύκλωση, θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Προϋπόθεση για την είσοδο τους θα είναι το ξεκλείδωμα της εισόδου στην πλατφόρμα με τον κωδικό του taxisnet.
 

Τα κριτήρια

Οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε χαμηλόμισθους. Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.
Στις καινοτομίες του προγράμματος είναι επίσης και το γεγονός πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός. Άρα την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οικιακοί καταναλωτές.
 

 Η ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΗ αναλαμβάνει την ανακύκλωση του ηλεκτρικού σας θερμοσίφωνα, προσφέροντάς σας μια ευρεία γκάμα ηλιακών θερμοσιφώνων, ώστε να εκμεταλλευτείτε την κρατική επιδότηση.
Μόλις ανακοινωθεί από το Υπουργείο ο Οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας.
 

LINK της προδημοσιευσης του προγραμματος εδώ.